Colijnsplaat

Colijnsplaat, een dorp aan de Oosterschelde. Het ligt op het eiland Noord-Beveland, bekend om zijn gevarieerde natuur, eindeloze vergezichten en door de geschiedenis gevormde grillige Zeeuwse kust. Colijnsplaat beschikt over een nationale status "beschermd dorpsgezicht". Het dorp ontstond bij de inpoldering van de Oud-Noord-Bevelandpolder in 1598. Het schor ‘Colinsplate’ werd daarbij deels ingedijkt en daar dankt het dorp zijn naam aan. Kom overnachten in één van onze vakantiehuizen in Colijnsplaat en ga op avontuur! 

Geschiedenis

In de Romeinse tijd bevond zich ten noordwesten van het tegenwoordige Colijnsplaat de internationale handelshavenstad Ganuenta. De resten daarvan liggen goed beschermd diep op de bodem van de Oosterschelde. Niemand wist van het bestaan ervan tot in 1970 vissers bij toeval antieke altaarstenen boven water haalden. In 2005 is een aan de Keltisch-Romeinse godin van de koopvaarders Nehalennia gewijde tempel in het dorp nagebouwd. Deze replica is dagelijks te bezoeken.

Tijdens de Watersnoodramp in 1953 hebben enkele tientallen mannen met hun lijven de stormvloed trachten te keren. Toen het bijna misging, werd een vrachtschip door het woedende water uit de haven getild en tegen de dijk geworpen, precies op de plek waar de mannen wanhopig het gat verdedigden. Daardoor werd een overstroming van het dorp voorkomen. Het monument ‘Houen jongens’ (1993) op die historische plek herinnert aan dit wonder. Het dorp heeft maar liefst twee molens. Het zijn twee windmolens uit 1727 en 1864. De Oude Molen en molen Nooit gedacht, de laatste staat beter bekend als ‘De Nieuwe Molen’.

Wandelen in Colijnsplaat

Waar u ook kijkt in Colijnsplaat ziet u overal water.  Er zijn verschillende routes maar langs het water blijft altijd het leukst. Op donderdagochtend komt u de vissers tegen die hun vis aanleveren voor de veiling, uiteraard kunt u er ook eentje kopen en meenemen naar huis. 

Restaurants in Colijnsplaat

In het dorp zijn verschillende restaurants te vinden: Yachtclub Colijnsplaat, Bistro Zeelandia, Eetcafe de Patrijs en Visrestaurant de Schelde. Het beste reserveert u van tevoren een tafel.

Ontdek meer van Colijnsplaat

Fietsen vanuit Colijnsplaat

Zeelandbrug

Nationaal Park Oosterschelde